La Segarra és una comarca de l'interior de les terres de Lleida situada en l'altiplà central de Catalunya. És una terra afable i tranquil·la amb sorpreses per descobrir.

La comarca de la Segarra està situada al bell mig de Catalunya, a l'altiplà central català. Es tracta d'un territori que ha conservat a la perfecció el seu paisatge i la seva vida tradicional. La seva situació fronterera entre cristians i musulmans ens ha deixat un llegat de castells i pobles emmurallats important. La seva capital, Cervera, acull monuments, festes tradicionals i una història d'allò més rica. 

 

Recursos turístics mediambientals:

La comarca de la Segarra té un paisatge molt característic: extensos camps de conreus semblants al de les terres interiors de la península Ibèrica. Amb el pas de les estacions, aquests camps ens ofereixen una varietat de colors molt peculiar.

Actualment els conreus més destacats són els del blat, l'ordi, civada, farratges, alfals.

 

Recursos Culturals:

Ruta dels Castells: La Segarra és la comarca amb més castells i cases fortes de Catalunya, uns castells que s'integren perfectament en el paisatge i configuren un autèntic paisatge medieval. Aquestes edificacions van ser utilitzats per vigilar i posteriorment van ser habitats com a habitatge durant l'època feudal. Els castells més destacats són el de Florejacs, Sitges, Vicfred, Pallargues, Aranyó, Montcortès, Ratera, etc. Aquesta ruta es pot fer tranquil·lament amb cotxe o de forma guiada. A l'oficina de Turisme de Cervera podrem trobar informació i un mapa de la ruta.

Sant Ramon: és conegut pel seu monestir i la seva església d'estil barroc i també pel seu santuari que va ser declarat Monument Històric Artístic de caràcter Nacional l'any 1980.

Cervera: la capital de la comarca és una població amb una llarga història (musulmans, ibers i romans). Va conèixer el seu màxim esplendor a principis del segle XVIII, quan entre altres privilegis va tenir l’honor d’acollir l’única universitat de Catalunya. El nucli antic manté les seves muralles i els seus atractius: petits carrerons i places amb cases porxades, l’església de St. Maria edificada els segles XIV-XV i d’estil gòtic, la universitat, la plaça Major, etc.  

Altres visites: Entre altres coses podem visitar les restes de l’antiga ciutat romana de Iesso (Guissona), realitzar l’itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra, Ruta romànica i barroca de la Segarra...

 

Festes Tradicionals:

Aquelarre de Cervera: el darrer cap de setmana d'agost el poble viu la festa més intensa de tot l'any. Durant tota la festivitat el poble s'omple de visitants interessats per aquesta festa que recorda la tradició de bruixeria del poble. Durant els tres dies que dura la festa se celebren tot tipus d'esdeveniments tots ells relacionats amb el foc, la música, la dansa, etc. El correfoc, l'Escorreguda, el Ball de la Polla, la cercavila i els diferents concerts són els actes més interessants.

La Passió, Cervera: es tracta d'una festivitat de caràcter religiós que data del segle XV i que actualment atrau centenars d'espectadors. És una de les representacions de la vida i mort de Jesús més destacades de Catalunya amb més de 300 actors. Se celebra durant la Setmana Santa.

La Diada del Sant Patró: St. Ramon celebra la seva festa més important l'últim dia del mes d'agost al Convent Mercedari. Inicialment es tractava d'una festa solament de caràcter religiós però que amb el temps ha evolucionat fins a una celebració més popular. L'acte principal és la celebració dels Tres Tombs: els tractors i cavalls dels veïns de la vila donen tres voltes al Convent. A la vegada també hi ha un carro amb una representació d'un Exvot de Sant Ramon. També hi ha una Fira d'aliments i productes artesanals.

La Dama de les Flors de Florejacs: a principis d'abril, el centre històric de Florejacs es guarneix de flors i d'activitats populars per a tota la família. Música, teatre, paradetes, etc.

  

Turisme actiu:

La Segarra ens proposa diferents itineraris per les seves valls i per extenses planes. Aquests es poden realitzar tant a peu, btt o cavall i són aptes per a totes les edats.

Itineraris a peu: Ruta per la Vall del Llobregós, Ruta dels Romans, Ruta cultural per Cervera, Ruta dels Cercavins.

Itineraris en btt: Ruta del Monestir, Ruta dels camps de cereals i castells de la Segarra, Ruta de les Torres de Guaita.

També podem realitzar una etapa del GR 171 que creua la comarca.

La comarca també ens dóna la possibilitat de trobar diferents tipus de bolets durant la tardor: llenegues, rovellons, fredolics, camagrocs.

Aquelles famílies amb nens poden gaudir i descobrir els animals de la granja-escola situada al nucli de Seguers. Hi ha activitats per als nens relacionades amb la vida tradicional a la granja.

 

A prop de la Segarra… 

Solsona: la capital de la comarca destaca pel seu nucli antic, que manté l'estructura antiga emmurallada i conserva tres dels seus antics portals, entre d'altres cal destacar diferents punts d'interès com l'antic pou de gel, l'ajuntament del segle XVI o la catedral d'estil gòtic.

Santuari del Miracle: situat al terme municipal del Riner aquest centre de religiositat fundat el segle XVI ofereix excepcionals valors religiosos i artístics, amb un altar major de gran bellesa i d'estil barroc català.

Carnestoltes de Solsona: aquesta multitudinària festa popular se celebra a partir de dijous Gras fins dimecres de Cendra. És un dels carnestoltes més emblemàtics de Catalunya, amb una important història i un ruc com a element central. Se celebren balls de gegants i capgrossos, mostres, concursos. Durant el llarg de tota la setmana.

Castell de Cardona: situat al cap d'un turó amb excepcionals vistes a la ciutat i a les terres banyades pel riu Cardener, aquest castell construït el segle IX és una de les fortaleses medievals d'estil romànic i gòtic més importants de Catalunya.

Mines de Sal de Cardona: a les Mines el visitant baixarà fins a 86 metres sota terra, on descobrirà el patrimoni natural, la història i la forma de treballar d'aquestes mines de sal, una de les més destacades d'Europa fins a finals dels anys noranta.

Back To Top