El Baix Ebre és una comarca fascinant i molt desconeguda... des de les muntanyes fins al Delta de l'Ebre gaudeix d'un paisatge de gran bellesa amb el riu Ebre com acompanyant i guia.

El riu Ebre esdevé el fil conductor de la comarca que uneix la muntanya i el mar: des del parc Natural dels Ports fins a la plana del Delta amb les seves platges i el mar. Seguin aquest trajecte vital del riu, podrem gaudir d'una varietat de fauna i flora, com a pocs llocs de Catalunya, des de les Fagedes i els barrancs dels Ports, passant pels boscos de Ribera del riu fins a arribar a les llacunes i camps d'arròs del Delta. El riu va ser i és terra d'intercanvis culturals, només a Tortosa podem trobar referències de la convivència de Sarraïns, jueus i cristians en el seu conjunt monumental.


Recursos turístics mediambientals:


Parc Natural del Delta de l'Ebre: El delta de l'Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i constitueix un dels hàbitats aquàtics més importants de la Mediterrània occidental. El seu paisatge té una forta personalitat que el fa únic a Catalunya, a l'interior tenim amb els amplis i extensos arrossars un paisatge que canvia segons les estacions (terrosos a l'hivern, inundats d'aigua a la primavera, verds a l'estiu), al litoral es presenta un dels paisatges més atractius de la Mediterrània, grans estanys vorejats per canyissars i jonqueres. A la part perifèrica, grans extensions de sols salins amb vegetació i encara les llargues i desertes platges arenoses amb dunes. Els aiguamolls del delta de l'Ebre són d'una gran importància internacional per a vuit espècies de plantes i 69 de fauna vertebrada, sent la majoria aus.

Parc Natural dels Ports: Els Ports són el conjunt de muntanyes que fan de contacte entre les comarques del Baix Ebre i el Montsià a l'est, la Terra Alta (província Tarragona) i el Matarranya (Terol) al nord-oest i el Baix Maestrat al sud (Castelló). La zona es caracteritza per vegetació de pinedes (pi negre i pi vermell), roures. L'orografia presenta multitud de barrancs, crestes, i cims, on podem localitzar la colònia més gran de cabra hispànica de la Península, juntament amb altres espècies com teixons, geneta, o aus de rapinya, i a part també d'una important població de llúdries i voltors.

Les Fagedes del Parc Natural dels Ports: Aquesta fageda es troba al marge sud de la seva ocupació geogràfica i són de les més meridionals d'Europa. És per aquest motiu que les fagedes dels Ports són molt especials i amb unes característiques pròpies, on trobem el faig envoltat de cingles i amb fortes pendents, quan les fagedes típiques acostumen a trobar-se en zones planes. Aquests barrancs estan situats a la zona de les Vallcaneres i dintre del terme municipal de la Sénia.


Recursos Culturals:

Pintures Prehistòriques, el Perelló: Coves de les Calobres i la Cabra Feixet (el Perelló) Conjunt de pintures prehistòriques declarades Patrimoni Mundial de la UNESCO l'any 1998. Pertanyen al període del Paleolític Superior (entre 25.000 i 15.000 anys), es tracta d'escenes mítiques de caça i es troben al barranc de les Nines, als peus de la serra del Boix.

Castell de la Suda de Tortosa: també anomenat Suda de Tortosa, és un dels principals monuments històrics de Tortosa. Encara que el castell és d'origen romà foren els musulmans, els qui donaren forma i volum a aquesta fabulosa construcció, avui en dia a l'accés al castell podem contemplar un cementeri musulmà. Més tard, la Suda fou convertida en Palau Reial, afegint-s'hi noves sales i elements defensius. Encara conserva tres notables xemeneies i quatre grans finestrals característics del millor gòtic català. La fortificació també manté el seu polvorí.

Recintes emmurallats de Tortosa: el recinte emmurallat que envoltava la ciutat de Tortosa al segle XIX era dels més grans de Catalunya. Tenia cinc portes principals i s'articulava al voltant de diversos fortins. Actualment el passeig de ronda de Tortosa voreja les muralles del castell de la Sua i és un magnífic espai per a contemplar i entendre el centre de la ciutat.

Centre històric de Tortosa: Tortosa és una ciutat vinculada al comerç fluvial i a l'intercanvi cultural. Sarraïns, jueus i cristians varen conviure a la ciutat i van deixar un ric patrimoni històric i artístic que avui dia encara es pot gaudir. Encara que la major part d'edificis ja no són de l'època, el traçat dels carrers estrets i tortuosos que comuniquen petites places amb pous és l'original de l'època. Un recorregut pel centre històric pot incloure el nucli Jueu, un dels antics de Catalunya.

Palau Episcopal de Tortosa: fou construït a principis del segle XIV per albergar la seu del Bisbat de Tortosa. El pati és una joia de l'arquitectura del gòtic civil català. L'edifici és de carreuada isòdoma (totes les pedres són iguals), s'organitza al voltant d'aquest pati central, envoltat per sales que conserven l'estructura medieval. Actualment el palau episcopal es troba instal·lat l'Arxiu Històric Diocesà.


Festes Tradicionals:

Festa del Renaixement, Tortosa: (tercer cap de setmana de juliol) la ciutat en si és el gran escenari, on es recrea l'arribada del segle XVI, l'època de màxima esplendor de la ciutat, exposant els estendards als carrers, amb la bandera de la Vegueria de Tortosa al capdavant. Els ciutadans de Tortosa són protagonistes de la festa, surten al carrer amb vestits d'època i participen en els actes i cerimònies activament, tot enarborant la bandera de la Vegueria.

Festa de la Sega, l'Ampolla: (19 de setembre) festa per rememorar i recordar el procés tradicional de transformació de l'arròs un cop segat, fins al moment de l'ensacat i hi ha continuació hi ha una degustació de gastronòmica amb variats tipus de plats d'arròs entre els assistents a la festa.

La Diada de l'Ostra del Delta, l'Ampolla: un diumenge del mes de maig se celebra la Diada de l'ostra, un certament que s'ha convertit en referent turístic i gastronòmic a les comarques de l'Ebre. Els visitants poden gaudir d'uns 2.500 kg d'ostres del Delta que es reparteix entre el públic assistent al port pesquer de l'Ampolla, les quals, es pot acompanyar d'una copa de cava.

Festes tradicionals de l'arròs, Deltebre: la plantada (mitjans de juny), la birbada (mitjans de juliol) i la sega (finals de setembre). Aquestes festes s'organitzen per a no oblidar i poder recuperar part de les antigues tradicions, tant aquelles tasques relacionades amb el cultiu de l'arròs, com altres activitats lúdiques que es feien el seu voltant i que amb el temps es van perdent.

El Tradicionarius de les Terres de l'Ebre, Roquetes: se celebra l'últim cap de setmana del mes d'agost i recull un ampli ventall de cançons, costums i gastronomia dels avantpassats.

Turisme actiu:

Rutes Fluvials pel riu Ebre: Navegar per l'Ebre amb caiac és un plaer amb el qual podem gaudir de nous punts de vista sobre el paisatge. El ritme amb el que discorre l'embarcació permet contemplar l'entorn amb absoluta tranquil·litat.

Les diferents empreses de guiatge i lloguer de piragües ofereixen recorreguts fluvials que s'adapten a les diferents preferències dels clients. Es pot conèixer els trams que creuen l'interior de la comarca pel recorregut que va de Vinebre a Móra la Nova o el que uneix Miravet i Benifallet. Si es té més ganes d'aventura, es pot allargar el recorregut fins a Xerta, abans, però, hauran de superar la resclosa de l'Assut, una barrera monumental d'origen àrab que s'interposa al curs de l'Ebre i el creua en diagonal.

Si volem navegar per zones més tranquil·les, tenim el curs baix del riu, proper a la desembocadura. En aquest punt trobem la ciutat de Tortosa i també el Delta de l'Ebre on és fàcil contemplar una gran varietat d'aus. El darrer tram del recorregut, a més, permet vorejar alguns dels illots fluvials, com per exemple l'illa la de Gràcia o la de Buda, i conèixer la desembocadura del riu Ebre.

Cicloturisme: La gran varietat geogràfica de la comarca ens permet que amb la pràctica del cicloturisme podem conèixer de prop i amb tranquil·litat la varietat de paisatges de les Terres de l'Ebre. A cop de pedal, ens poden recórrer endinsar-se pels racons del Parc Natural del Delta de l'Ebre, per camins rurals i petites carretes locals que voregen basses, camps d'arròs i platges solitàries.

Submarinisme: Sota les aigües del litoral ebrenc s'amaga un veritable tresor biològic. Entre els nuclis de l'Ampolla i l'Ametlla de Mar, trobem una de les colònies de posidònia més importants de la costa mediterrània. La seva extensió i espectacularitat atreu cada any a submarinistes de tot arreu. Molt a prop, entre esculls i formacions rocosos plenes de cavitats, reposen les restes d'un mercant italià enfonsat el 1917. Obert per tots costats per l'acció del desballestament, ha esdevingut un imponent escull artificial que ofereix excel·lents condicions per a la pràctica de la immersió i el capbussament.

Pitch&Putt: El clima suau de la comarca del Baix Ebre, amb predomini del sol, facilita la pràctica del golf en qualsevol època de l'any. A l'Ampolla trobem un Pitch & Putt dissenyat i construït per professionals del golf que han buscat dins de la integració del terreny suau, la dificultat en alguns dels seus forats. El camp disposa d'un espai de pràctiques amb 11 estores, un putting-green, una zona d'approach i 18 forats. Mentre es gaudeix de l'esport es poden observar unes vistes espectaculars sobre el Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Back To Top